dinsdag, 23. oktober 2012 - 14:00

Kroonprins bij viering 80-jarig bestaan Joods Historisch Museum

Amsterdam

Prins Willem-Alexander is dinsdag in Amsterdam aanwezig bij de viering van het tachtigjarig bestaan van het Joods Historisch Museum, het vijfentwintigjarig jubileum van het museum in het huidige synagogencomplex en de feestelijke lancering van het Joods Cultureel Kwartier. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laten weten.

In 1932 werd het Joods Historisch Museum (JHM) in de Waag op de Nieuwmarkt in Amsterdam geopend. De collectie bestond uit 335 voorwerpen. In de oorlogsjaren moest het museum sluiten en werd een groot deel van de collectie in beslag genomen. Slechts een deel keerde terug.

Na een grondige restauratie van de in de oorlog vernielde synagogen betrok het museum in 1987 het synagogencomplex aan het Jonas Daniël Meijerplein. De opening werd verricht door koningin Beatrix. Ondertussen telt het museum ruim 50.000 objecten, documenten en foto's.

Naast het museum beheert het JHM inmiddels nog drie andere joodse culturele instellingen op een gebied van één vierkante kilometer in de oude joodse wijk van Amsterdam: de Portugese Synagoge en werelderfgoed-bibliotheek Ets Haim, het JHM Kindermuseum en het monument de Hollandsche Schouwburg.

Tezamen met het JHM vormen deze instellingen nu het Joods Cultureel Kwartier Amsterdam. Door de krachten te bundelen en zich gezamenlijk te presenteren als Joods Cultureel Kwartier worden de mogelijkheden vergroot om de verschillende collecties en monumenten in de vorm van tentoonstellingen, digitalisering, onderzoek, educatie en evenementen voor het publiek te ontsluiten.
Provincie:
Tag(s):