vrijdag, 31. augustus 2012 - 13:15

Kustwacht heeft handen vol aan incidenten op Noordzee

Den Helder

Het onstuimige weer heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de nodige incidenten veroorzaakt op de Noordzee. Dit meldt het Kustwachtcentrum Den Helder vrijdag.

Om 03.50 uur meldde het onder Nederlandse vlag varende containerschip ‘Flintercarrier’ dat aan dek twee containers waren omgevallen. Het schip bevond zich op dat moment ongeveer 25 kilometer west van Goeree.

Doordat de containers op het ankerspil waren gevallen kon het schip ook niet ten anker komen en besloot door te varen naar Zeebrugge. De autoriteiten aldaar hebben nog geen toestemming gegeven om de haven binnen te varen. Momenteel is overleg gaande over de toelatingseisen.

Sleep verloren
Om 04.00 uur meldde de onder de vlag van St. Vincent and Grenadines varende sleepboot ‘Serval’ dat het zijn sleep was verloren op ongeveer 18 kilometer west van Texel. De sleep bestaat uit een leeg casco van 104 meter lang. Het casco drift in zuidzuidwestelijke richting.

De Kustwacht sleepboot ‘Ievoli Black’ is ter plaatse, maar kan geen sleepverbinding tot stand brengen, omdat op het casco geen mensen aanwezig zijn. Een bergingsbedrijf van Terschelling heeft een contract met de eigenaar gesloten om het casco te bergen.

Verder vroegen acht jachten op de Noordzee en het IJsselmeer gedurende de nacht om hulp. Zij zijn door diverse reddingboten en bergers geholpen. Om 10.10 uur vanochtend meldde het Maltezer containerschip ‘Wilson Leer’ dat het een zestal stalen brugelementen had verloren, 30 kilometer ten westen van IJmuiden.

Vier elementen zijn gezonken in de IJ-geul, de toegang tot IJmuiden en Amsterdam. Het schip was zelf niet in problemen en heeft inmiddels zijn reis naar Zweden voortgezet. Rijkswaterstaat onderzoekt wat de gevaren zijn voor de scheepvaart en plaatst wrakboeien.

Update 15.00 uur:
Het containerschip ‘Flintercarrier’, dat vannacht schade aan dek opliep door omvallende containers, ligt nog op de rede van Zeebrugge. Er wordt nog onderhandeld in welke haven het schip binnen mag lopen.

Het door de sleepboot ‘Serval’ verloren casco is om 12.35 uur vastgemaakt door de sleepboot ‘Hunter’ van Bergingsbedrijf Noordgat van Terschelling en wordt naar Harlingen gebracht.

De brugdelen die door het schip ‘Wilson Leer’ waren verloren en in de IJ-geul terecht zijn gekomen, vormen mogelijk een obstakel voor de scheepvaart van en naar IJmuiden. De door het schip opgegeven posities waar de brugdelen zijn gezonken, liggen aan de noordkant van de IJ-geul, maar onderzoek door Rijkswaterstaat moet de exacte positie opleveren. Hiervoor is het vaartuig ‘Arca’ onderweg gegaan. De scheepvaart wordt door het Kustwachtcentrum geïnformeerd middels een navigatiebericht.

Update 17.00 uur:
Het containerschip ‘Flintercarrier’ is inmiddels onderweg naar Rotterdam om daar de schade aan dek door omvallende containers te bepalen en te repareren. Volgens de rederij liet de besluitvorming in Zeebrugge te lang op zich wachten.

Het casco dat ter hoogte van Texel was verloren door de sleepboot ‘Serval’ wordt momenteel door de sleepboot ‘Hunter’ van bergingsbedrijf Noordgat naar Harlingen gebracht. Kustwachtvaartuig ‘Ievoli Black’ begeleidt het konvooi tot vanavond 18.00 uur.

Het vaartuig ‘Arca’ is onderweg naar IJmuiden om daar onderzoek te doen naar de exacte positie en de ligging van de door het schip ‘Wilson Leer’ vanmorgen verloren brugdelen in de IJ-geul.
Provincie:
Tag(s):