zaterdag, 11. februari 2012 - 11:25

Laatste mooie schaatsdag

In het hele land staan zaterdag en zondag nog tientallen schaatstochten op het programma.

Ook in Friesland wordt er, ondanks dat de Elfstedentocht niet doorgaat, volop geschaatst. Duizenden mensen zullen dit weekend nog genieten van het ijs en de ijspret. Waarschijnlijk de laatste ijspret van deze winter, want volgens meteorologen zet zondag de dooi definitief in.

Zaterdag is het overdag nog zonnig en liggen de temperaturen 's middags rond de -3 graden. Maar het KNMI verwacht dat in de nacht naar zondag de bewolking vanuit het noorden zal toenemen. Aan het eind van de nacht kan er wat sneeuw vallen. In de kustprovincies kan de neerslag overgaan in regen en op een nog bevroren ondergrond kan dat aanleiding geven tot ijzel.

In de middag wordt het dan van het noorden uit weer droger en klaart het op. De temperatuur die in de ochtend nog onder nul ligt loopt in de middag in het westen en noorden van het land op naar enkele graden boven nul, in het noordwesten zelfs naar +4 graden. In het oosten en zuidoosten van het land blijft het vriezen.

Komende week verwacht Meteo Consult aanhoudende dooi. Wel kan het vooral tijdens de nacht en ochtend soms verraderlijk glad zijn.

Eerste decade februari koudste in 95 jaar tijd

Meteo Consult meldt dat de eerste 10 dagen van februari 2012 de koudste geweest zijn in 95 jaar tijd. Gemiddeld over dag en nacht lag de temperatuur in landelijk hoofdstation De Bilt op -7,0 graden. Sinds het begin van de meetreeks in 1901 was de eerste decade van februari alleen in 1917 nog kouder. Toen vroor het gemiddeld 7,2 graden.
Provincie:
Tag(s):