zaterdag, 13. oktober 2012 - 10:41 Update: 08-07-2014 0:46

Laatste ritje voor Space Shuttle Endeavour

Los Angeles

De spaceshuttle Endeavour, die op 21 september van dit jaar op de rug van een Boeing 747 zijn laatste vlucht maakte van Cape Canaveral naar de luchthaven van Los Angeles (LA), is vrijdag begonnen aan zijn laatste kilometers.

Vanaf de internationale luchthaven van LA vertrok het ruimteveer vrijdagochtend over de weg richting het California Science Center (CSC). Naar verwachting zal het toestel daar zaterdagavond, na een afstand van ongeveer 20 kilometer te hebben afgelegd, aankomen.

Voor deze megaklus is de Endeavour op een speciaal gemaakte constructie van wielen gezet die zich met een maximale snelheid van 3,2 km/u verplaatsen kan. Om een vrije doorgang door de straten van LA voor dit mammoettransport te garanderen zijn de nodige maatregelen getroffen.

Zo werden er 400 bomen gekapt met de belofte om er later 1000 voor terug te planten. Ook werden elektriciteitsdraden boven de weg tijdelijk buiten gebruik genomen en opgehesen om vrije doorgang te hebben. De totale kosten voor deze operatie bedraagt rond de acht miljoen euro.

De Endeavour weegt 78 ton, is ruim 37 meter lang, bijna 18 meter hoog en heeft een vleugelwijdte van circa 24 meter. Het historische ruimtevaartuig zal eind oktober in het museum CSC te zien zijn.
Categorie:
Tag(s):