maandag, 9. januari 2012 - 8:15

Landelijke Huisartsen Vereniging krijgt flinke boete NMa

Utrecht

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) een boete van ruim 7,7 miljoen euro opgelegd, zo melden verschillende media maandag.

Volgens de NMa bemoeit de vereniging zich te veel met het vestigingsbeleid van haar leden en dat is tegen de regels.

De huisartsenvereniging zou haar leden hebben geadviseerd om huisartsen alleen in de praktijk toe te laten als artsen die er al zitten daar geen bezwaar tegen hebben. De NMa vindt dat nieuwe huisartsen hierdoor minder kans krijgen en dat is ook nadelig voor patiënten en zorgverzekeraars.

Behalve de boete voor de LHV hebben ook twee LHV-functionarissen een persoonlijke boete gekregen van respectievelijk 50.000 en 25.000 euro. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor het vestigingsadvies.

De NMa heeft zich in 2001 al over deze zaak uitgelaten. Bestuurslid Henk Don tegen RTLNieuws: "We hebben de LHV al in 2001 duidelijk gemaakt dat het beperken van de vestigingsmogelijkheden van huisartsen verboden is."

De LHV is verbijsterd over het NMa-besluit, zo laat de vereniging maandag weten. 'Wij herkennen ons helemaal niet in het beeld dat de NMa schetst en zijn het dan ook volstrekt oneens met de conclusies. Wij zijn er voorstander van dat een huisarts zich kan vestigen op elke plek die hij wenst. Dat is ook in het belang van de patiënt. Wij willen ervoor zorgen dat iedere Nederlander een eigen huisarts heeft dicht bij hem of haar in de buurt. Daar zijn onze inspanningen op gericht.'

Volgens de vereniging heeft de LHV de Mededingingswet niet overtreden en zij ziet de uitkomst van de beroepsprocedure dan ook met vertrouwen tegemoet.
Provincie:
Tag(s):