zondag, 22. januari 2012 - 14:52 Update: 08-07-2014 0:54

Lastendruk CBS-enquêtes voor ondernemers neemt af

De lastendruk voor ondernemers als het gevolg van de enquêtes van het Centraal Bureau voor de Statistiek is met 14 procent gedaald. Dat schrijft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) aan de Tweede Kamer op basis van een onafhankelijk evaluatieonderzoek van Berenschot.

Berenschot concludeert dat het CBS hoogwaardige statistieken produceert en er steeds beter in slaagt deze toegankelijk te maken voor een breed publiek. De evaluatie is gebaseerd op de periode 2004-2009. ´Betrouwbare en tijdige statistieken zijn onmisbaar voor economisch beleid,´ aldus minister Verhagen. ´Er is nog wel een wereld te winnen aan de hoeveelheid formulieren die ondernemers moeten invullen. Ondernemers steken enorm veel tijd en moeite in de enquêtes die ze verplicht moeten invullen, dat kan echt minder.´

Het kabinet heeft met het CBS afspraken gemaakt over een verdere verlaging van lastendruk. Dat is de tijd en kosten die ondernemers kwijt zijn om te voldoen aan allerlei wettelijke verplichtingen. Zo kan het aantal vragen in enquêtes worden verminderd door meer gebruik te maken van gegevens die de overheid al heeft, bijvoorbeeld dankzij belastingaangiftes. Ook kan de invultijd van enquêtes omlaag door vragen beter aan te laten sluiten bij de manier waarop ondernemers hun gegevens administreren.
Categorie:
Tag(s):