vrijdag, 8. juni 2012 - 10:02 Update: 08-07-2014 0:51

Latere klachten na kinderkanker eerder opsporen

Bijna 80 procent van de kinderen en adolescenten met kanker geneest. Ongeveer een op 250 jongvolwassenen in Nederland is een 'survivor' van kinderkanker. Door de behandeling kunnen zij echter, soms jaren later nog, klachten krijgen.

Een ernstige latere klacht is hartschade ten gevolge van chemotherapie en bestraling van het hart. Een overlever van kinderkanker heeft ongeveer acht keer hoger risico om te overlijden aan een hartziekte dan een gezond persoon. Met de gebruikelijke onderzoeken wordt hartschade door anthracyclines pas laat ontdekt.

Annelies Maninkurve-Groothuis onderzocht of het via bloedonderzoek en een nieuwe echocardiografische techniek (strain imaging) wél mogelijk is om de hartschade vroeg op te sporen. Dit lijkt het geval. Bij zowel de overlevers van kinderkanker als de kinderen tijdens behandeling, zijn er verhoogde waarden van de cardiale biomarkers. Dit duidt op hartschade. Ook is de hartfunctie, gemeten met strain imaging, bij survivors én bij patiënten duidelijk verlaagd. Het is echter de vraag of deze hartschade en verslechterde hartfunctie uiteindelijk leiden tot klachten. De genoemde methoden helpen om dit op te sporen en het zo nodig te behandelen in een vroege fase.
Categorie:
Tag(s):