maandag, 8. oktober 2012 - 20:57

Leerling knipt alle internetkabels op school door

Hoogeveen

Aan Ruben Brouwer de eer, als jongste leerling van het Roelof van Echten College in Hoogeveen. Met een grote heggenschaar knipt hij symbolisch alle internetkabels door in de technische ruimte van zijn school. Vanaf maandag 8 oktober zijn die overbodig. Op alle locaties hebben leerlingen vanaf vandaag toegang tot gratis draadloos internet (wifi).

Niet veel later zit een groepje leerlingen uit 5havo op hun mobiel te kijken. “Kijk, ik ben verbonden”, zegt Marieke. “Ik vind het op zich wel handig. Dan gaat het niet van je eigen bundel af.”

“Inderdaad”, reageert Greselda. “Vorige maand kwam ik nog over mijn tegoed heen. Met sommige programma’s, zoals Spotify bijvoorbeeld, gaat dat ook heel snel. Dan is het wel handig dat je op school in ieder geval via wifi kan internetten. Daar breng je toch veel tijd door en dan raakt je eigen internetbundel ook minder snel op.”

“Hiermee investeren we in de toekomst”, vertelt Roland Baas, sectordirecteur vmbo. “Internet en ICT zijn niet meer weg te denken in het onderwijs en zeker niet in de levens van onze leerlingen. De rol van ICT en mobiele apparaten zal de komende jaren naar verwachting alleen maar groter worden. Met de invoering van wifi zijn we daar klaar voor. Leerlingen en medewerkers kunnen straks overal in de school met hun laptop of tablet aan het werk. Dat houdt in dat we op termijn ook minder vaste pc’s nodig zijn. Op die manier levert het ons ook nog eens een aardige kostenbesparing op, wat weer ten gunste komt van ons onderwijs.”

Baas verwijst daarmee naar de andere ICT-ontwikkelingen op het Roelof van Echten College. “We gaan namelijk verder. Over enkele weken krijgen alle docenten een iPad. In eerste instantie gebruiken ze die voor hun administratieve werkzaamheden, zoals de cijfer- en absentieregistratie. Maar veel belangrijker, het biedt volop mogelijkheden om de lessen aantrekkelijker te maken en de kwaliteit verder te verbeteren.”

Overigens worden docenten niet verplicht het apparaat in de les te gebruiken. “Het gebruik van de iPad is geen doel op zich. ICT moet het onderwijs ondersteunen en niet andersom. De docent is de deskundige en kan het beste zelf bepalen wanneer de iPad iets toevoegt aan zijn les”, aldus Baas.
Provincie:
Tag(s):