dinsdag, 3. april 2012 - 16:40

Leers gaat door met uitzettingen ondanks burgemeesterprotest

Den Haag

Minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel houdt voet bij stuk en gaat door met uitzetten van asielzoekers.

Veel burgemeesters, waaronder Els Boot van de gemeente Giessenlanden, zijn tegen het uitzettingsbeleid dat Leers hanteert en hebben zich verenigd. Ondanks dat liet Leers vanmiddag tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer weten toch door te gaan met de uitzettingen.

Politie mag niet uitzetten van burgemeester
Burgemeester Els Boot van de gemeente Giessenlanden verbiedt de politie mee te werken aan de uitzetting van Rafiq Naibzay uit Hoogblokland.

De 45-jarige Afghaanse vluchteling probeert al ruim 14 jaar een verblijfsvergunning in Nederland te krijgen. De overige gezinsleden (moeder en vier kinderen, van wie twee minderjarig) hebben wel een verblijfsvergunning en kunnen onmogelijk zonder vader Naibzay.
De burgemeester kon Leers in het gesprek niet op andere gedachten brengen. "Wij zullen samen tot een oplossing moeten komen", zei Leers vanmiddag.

Marechaussee inzetten
Formeel gezien trekt de burgemeester van Giessenlanden aan het kortste eind. Als Leers wil kan hij, buiten de politie om, de marechaussee inzetten om de man uit te zetten als de burgemeester zich blijft verzetten.

''Mijn zorgplicht''
De burgemeester zelf vindt dat ze gehouden is aan de zorgplicht voor elke inwoner. ''Ik kan niet met de handen op de rug een dergelijk drama in mijn gemeente afwachten. Daarnaast staan de inwoners van Hoogblokland vierkant achter het goed geïntegreerde gezin. Ik heb dan ook alle reden om mij ernstige zorgen te maken over wat een uitzetting teweeg zal brengen in de gemeenschap.”
Provincie:
Tag(s):