donderdag, 31. mei 2012 - 12:37

Lente 2012 was zacht, droog en aan de zonnige kant

De Bilt

Een warme, droge maartmaand en fraai, zonnig weer in de laatste helft van mei zorgen ervoor dat de lente van 2012 toch zacht, droog en aan de zonnige kant genoemd kan worden. Van eind maart tot begin mei leek de lente immers ver weg door een lange periode van wisselvallig, somber en vrij koud weer.

Met een gemiddelde temperatuur van 10,4 graden in De Bilt tegen een langjarig gemiddelde van 9,4 graden is de lente van 2012 zacht te noemen, aldus het KNMI. Het was daarbij droog met gemiddeld over het land ongeveer 135 mm neerslag tegen 172 mm normaal. Met 535 zonuren tegenover 517 normaal was de lente dit jaar aan de zonnige kant.

Maart 2012 staat op een gedeelde derde plaats van zachtste maartmaanden in ruim een eeuw tijd. Vooral tussen 20 en 28 maart liep de temperatuur door de overvloedige zonneschijn hoog op. In het zuiden van het land waren 22 en 23 maart zelfs warme dagen met temperaturen boven de 20 graden, wat bijzonder vroeg in het jaar is. Met een landelijk gemiddelde van slechts 19 mm neerslag tegen 69 mm normaal was maart ook erg droog.

Eind maart begon een lange periode met wisselvallig, somber en vrij koud weer die tot in mei duurde. De gemiddelde temperatuur in april was 8,4 graden terwijl 9,2 graden normaal is. De landelijk laagste temperatuur in april werd op de eerste aprildag gemeten in Deelen: min 5,1 graden. De laatste aprildag - Koninginnedag - was de enige zonnige en warme dag van deze maand en in De Bilt was 30 april de eerste warme dag van het jaar. In april viel op veel dagen regen hoewel de hoeveelheid beperkt bleef.

Pas in de tweede helft van mei werd het fraai en zonnig lenteweer. Op 22 mei werd in De Bilt de eerste zomerse dag van het seizoen genoteerd. Het totaal aantal zomerse dagen met temperaturen boven de 25 graden liep op naar 6. Normaal telt de lente vier zomerse dagen. Op 23 mei werd het in het oosten van het land lokaal zelfs tropisch warm. Hupsel haalde met 30,8 graden landelijk de hoogste temperatuur van deze lente. Op deze dag ontstonden ook onweersbuien waarbij zware neerslag lokaal voor wateroverlast zorgde. In het Brabantse Sint Anthonis viel bijvoorbeeld 76 mm regen.

Ondanks de koude en sombere start hoort mei 2012 met een gemiddelde van 14,5 graden toch bij de tien warmste meimaanden sinds 1901. Het aantal zonuren liep uiteindelijk op naar 225 tegen 213 normaal. De lente was het zonnigst in het noordwestelijk kustgebied en het minst op de Veluwe.
Provincie:
Tag(s):