donderdag, 15. maart 2012 - 22:38

Lentegeluiden in de Drentse schaapskooien

Regio

Eind maart – begin april houden veel schaapskooien in Drenthe een open huis. De bezoekers kunnen deelnemen aan tal van activiteiten. Maar het allerleukste is natuurlijk de pasgeboren kraamkudde te bewonderen. Voor jong en oud is dat een leuke gelegenheid de lammetjes eens van dichtbij te bekijken.

Speciaal voor kinderen wordt een aantal activiteiten georganiseerd in en om de schaapskooien. Iedere schaapskooi vult dat op eigen wijze in.

Een kudde met lammetjes is niet alleen prachtig om te zien, ze zijn vooral noodzakelijk. De schapen zijn belangrijk voor het instandhouden van de ‘grote stille heide’ in onze provincie. Ze eten namelijk de zaailingen van bomen en struiken en het opkomende gras tijdens hun dagelijkse tochten over de heide. Op deze voor hen plezierige manier dragen ze bij aan het beheer van de heidevelden.

De overheid staat nog steeds niet toe dat het publiek in dezelfde ruimte komt waar op dat moment lammetjes worden geboren. Dit vanwege het potentiële gevaar van besmetting met Q-koorts. In dergelijke gevallen bevinden de activiteiten buiten plaats.

Let op de wegwijzers. De meeste routes naar de schaapkooien zijn aangegeven met bordjes. Honden mogen niet meekomen, ook niet als ze aangelijnd zijn.

Doldersummerveld zondag 25 maart van 11.00 – 16.00 uur; Exloo zondag 25 maart van 13.00 – 16.00 uur; Hijkerveld zondag 25 maart van 11.00 – 16.00 uur; Ruinen zondag 25 maart van 11.00 – 17.00 uur; Westerbork 1e Paasdag, zondag 8 april ‘s middags en Holtinge 2de Paasdag, maandag 9 april ‘s middags

Balloo dit jaar niet in verband afbranden van de kooi
Provincie:
Tag(s):