dinsdag, 3. juli 2012 - 17:58

Let op uw beurs !

Met het aanbreken van het zomerseizoen neemt de drukte in Zeeland toe. Overvolle terrassen, drukte op stranden en in winkelstraten. Kortom: de ideale omstandigheden voor zakkenrollers.

De afgelopen dagen zijn er door heel Zeeland verschillende mensen door zakkenrollers bestolen. Dinsdag kwamen meldingen binnen uit Middelburg, Terneuzen, Vlissingen (parkeerterrein Gildeweg en centrum) en Goes.

In een winkel in Middelburg probeerden twee mannen de pincode af te lezen van een bejaarde man. Toen de bejaarde man wilde afrekenen, ging één van de mannen heel dicht achter hem staan en leidde de andere man de caissière af. De man die mogelijk de pincode aflas hield de oude man in de gaten en de achterste rekende wat af. Daarna verdwenen ze uit de winkel.

In een winkel in Terneuzen is van een mevrouw een portemonnee gerold. Met haar pinpas is 3 maal, zonder resultaat, geprobeerd geld te pinnen.

Op de parkeerplaats bij de AH aan de Gildeweg in Vlissingen is een portemonnee gerold. Tijdens het inladen van de boodschappen werd een vrouw aangesproken door een man die de weg vroeg. Die man liet een wegenkaart zien en legde een kaart op de motorkap van een naastgelegen auto. De behulpzame vrouw liep naar de andere auto toe maar had zo even geen zicht op haar eigen auto. Thuisgekomen zag zij dat de portemonnee uit haar tas weggenomen was. In de portemonnee zat o.a. haar bankpas. Pas toen kwam zij er achter dat er al 3000 euro gepind was.

In het centrum van Vlissingen is een vrouw beroofd van haar portemonnee. De vrouw had even daarvoor geld gepind. Toen ze enige tijd later in een winkel wilde betalen bemerkte ze dat haar portemonnee gerold was. Of er geld is gepind, is momenteel niet bekend.

In een winkel aan de Marconistraat in Goes is de portemonnee gerold van een bejaarde vrouw.Toen de vrouw bij haar bank kwam was de pas al geblokkeerd, dus naar alle waarschijnlijk is de diefstal niet gelukt.

Het advies van de politie:

Neem niet teveel contant geld mee.
Let heel goed op in gedrang en ook wanneer iemand tegen u aanloopt. Zakkenrollers werken vaak met meerdere personen samen. Als de één u afleidt, kan een ander toeslaan.
Bewaar bankpas en pincode nooit bij elkaar, nog beter is de pincode uit het hoofd te leren.
Maak het afkijken van de pincode onmogelijk, scherm tijdens het intoetsen uw pincode af door bijvoorbeeld uw hand erboven te houden.
Geef NOOIT uw pinpas uit handen, ook niet in een winkel.
Neem geen waardevolle goederen mee die u toch niet nodig hebt. Dure juwelen of horloges zijn buitenkansjes voor zakkenrollers.
Houd altijd uw tas in de gaten en stop er bij voorkeur geen portemonnee in. Draag uw tas vast onder de arm of met de riem schuin over het lichaam. Draag de klep van de tas altijd naar het lichaam toe, de klep naar buiten maakt het erg makkelijk om in de tas te komen.
Rugzakken zijn een mooi doelwit voor zakkenrollers. Met een scheermesje snijden ze in een fractie van een seconde de achterkant open en waardepapieren of geld bent u kwijt voordat u er erg in hebt.
Is uw portemonnee, ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch gerold, blokkeer dan zo snel mogelijk de bankpas(sen).
Stop portemonnee, portefeuille of contant geld bij voorkeur in een binnenzak. Liefst een zak die met een rits of knopen dicht kan en die tegen het lichaam aanzit.

Tot slot. Doe altijd aangifte bij de politie! Dezelfde oproep is ook gericht aan winkeliers. Ziet u een verdachte situatie of betrapt u iemand op heterdaad , bel de politie op 0900-8844.
Provincie:
Tag(s):