woensdag, 12. december 2012 - 17:04

Levenslang voor Zdravko Tolimir rechterhand van Mladic

Den Haag

Zdravko Tolimir, voormalig assistent-commandant en Chief voor Inlichtingen en Veiligheid van de Main personeel van het Bosnisch-Servische leger (VRS), is vandaag voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag veroordeeld tot levenslang.

Hij krijgt de levenslange celstraf wegens genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden gepleegd in 1995 na de val van de enclaves van Srebrenica en Zepa, Bosnië en Herzegovina.

Tolimir werd schuldig bevonden door de meerderheid van de Kamer van eerste aanleg II, van genocide, samenzwering om genocide te plegen, moord als een schending van de wetten en gebruiken van de oorlog, evenals uitroeiing, vervolgingen, onmenselijke handelingen door middel van gedwongen verplaatsing en moord als misdaden tegen de menselijkheid.

De verdachte werd niet schuldig bevonden aan de misdaad van deportatie als een misdaad tegen de menselijkheid. De meerderheid van de Kamer heeft geen veroordeling voor moord als misdaad tegen de menselijkheid, op basis van de beginselen inzake de cumulatieve overtuigingen.

Zdravko Tolimir werd belast met het plegen van strafbare feiten door de deelname in twee gemeenschappelijke criminele ondernemingen (JCE). Het doel van de eerste was om de weerbare Bosnische moslimmannen uit de enclave Srebrenica, tussen ongeveer 11 juli en 01 november 1995 te vermoorden.

Het doel van de tweede JCE was de Bosnische moslims met kracht te verwijderen uit de enclaves Srebrenica en Zepa van maart-augustus 1995 door ze te deporteren.
Provincie:
Tag(s):