woensdag, 21. november 2012 - 8:11

Liquidaties voorkomen door aanhoudingen verdachte drugscriminelen

Schiphol

Tijdens een grootschalig onderzoek van het CargoHarc-team, een samenwerkingsverband van Marechaussee, FIOD en Douane zijn elf mannen en een vrouw aangehouden en zijn cocaïne, hennep, vuurwapens en munitie onderschept.

De aangehouden verdachten variëren in leeftijd van 22 tot 41 jaar en zijn afkomstig uit Kaapverdië, de Verenigde Staten en de Nederlandse Antillen.

Dinsdag arresteerden leden van arrestatieteams van Marechaussee en Politie zeven mannen in Eindhoven, Diemen en Amsterdam op verdenking van onder meer invoeren van en handel in verdovende middelen, witwassen van crimineel verkregen vermogen, verboden wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie. Ook werden diverse woningen en bedrijfspanden doorzocht door leden van de opsporingsdiensten.

Eerder deze maand werden al vijf personen aangehouden. Dat vijftal wordt verdacht van het voorbereiden van liquidaties in opdracht van de criminele organisatie. De organisatie zou op verschillende manieren proberen cocaïne vanuit het Caribisch gebied Nederland in te voeren, onder meer door het inzetten van drugskoeriers en het verstoppen van drugs in containers en vracht.

Tijdens de actie van dinsdag, waarbij tweehonderd personeelsleden van de Marechaussee, FIOD, Openbaar Ministerie Douane en Politie zijn ingezet alsmede vijfentwintig leden van een advanced search team van Defensie, werd onder meer een hennepplantage aangetroffen, munitie gevonden en administratie en ander mogelijk bewijsmateriaal in beslag genomen. Eerder vonden rechercheurs van het CargoHarc-team al cocaïne en vuurwapens. Omdat de aan te houden verdachten in Diemen, Dordrecht Eindhoven en Amsterdam over vuurwapens zouden beschikken en als zeer gevaarlijk bestempeld konden worden, werd het arrestatieteam van de Marechaussee (BSB) ingezet, ondersteund door leden van arrestatieteams van Politie.

Een advanced search team van Defensie werd ingezet vanwege hun expertise om heimelijk verstopt bewijs te kunnen traceren. De doorzoekingen in woningen en bedrijfspanden werden tevens ondersteund door leden van de Forensische Opsporing van de Marechaussee, speurhonden van Marechaussee, Douane en Politie.

Het onderzoek, dat eind vorig jaar startte na binnengekomen informatie dat drugs ingevoerd zouden worden via de luchthaven Schiphol wordt voortgezet door het CargoHarc-team, onder leiding van het Openbaar Ministerie Haarlem, locatie Schiphol.

De actie, die als één van de grootste rechercheonderzoeken van het CargoHarc-team gezien mag worden van de laatste jaren, met inzet van meer dan tweehonderd leden van de verschillende diensten werd gecoördineerd vanuit een speciaal ingerichte commandokamer bij de meldkamer van de Marechaussee op Schiphol.

De aangehouden verdachten zitten vast, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.
Provincie:
Tag(s):