vrijdag, 23. november 2012 - 18:00

Live via satelliet: Metropolitan Opera La Clemenza di Tito van Mozart

Ede

Zaterdag 1 december wordt de opera La Clemenza di Tito van Mozart live uitgezonden in CineMec vanuit de Metropolitan Opera in New York. Dit was de laVoorafgaand aan de opera zal Maarten-Jan Dongelmans, historicus, musicus en operakenner in hart en nieren een korte introductie geven.

Voor wie zaterdagavond verhinderd is, wordt zondag 2 december de opera in de middag herhaald.

Mozarts voorlaatste opera over de barmhartige Romeinse keizer Titus werd in 1791 door de Oostenrijkse keizerin smalend een 'Duitse zwijnenstal' genoemd. Ze had de plank niet erger kunnen misslaan. De partituur bevat de mooiste aria's en ensembles. Een opvallende rol is weggelegd voor de klarinet, destijds een nieuw orkestinstrument.

Barokspecialist Harry Bicket zwaait het stokje, terwijl de regie in handen is van Jean-Pierre Ponnelle. Tenor Giuseppe Filianoti vertolkt de hoofdrol. Sopraan Barbara Frittoli tekent voor de partij van Vitellia, de keizersdochter die uit is op wraak. Mezzosopraan Elena Garanca beleeft als Sesto een romance met haar.

Tenor Guiseppe Filianoti stond eerder op het toneel van het Royal Opera House in Londen, om de rol van Alfredo te zingen in La Traviata. In 2003 opende Filianoti het seizoen van de Scala in een productie van Rossini’s Moïse et Pharaon, onder leiding van Riccardo Muti. In de seizoenen die volgden, bleef hij regelmatig terugkeren in Milaan. Recent nog als Nemorino in L’elisir d’amore.
In 2005 debuteerde hij met veel succes in New York met Lucia di Lammermoor van Donizetti. De rol speelde hij nogmaals in de productie van Zimmermann naast Anna Netrebko, die ook in CineMec werd uitgezonden.

Topproducties van de New York Metropolitan Opera zijn al jaren live en in HD te bewonderen bij CineMec. CineMec Opera is inmiddels een begrip. De live-registraties van beroemde operavoorstellingen in The Metropolitan Opera zijn elke keer weer een unieke belevenis. De perfecte beeld- en geluidskwaliteit geven het gevoel er zelf bij te zijn in New York. De vele close-ups geven een prachtig zicht op de artiesten en hun kostuums.

Het aanbod van opera’s uit New York is gevarieerd. Het zijn veelal toegankelijke opera’s, zeker ook geschikt voor de niet operakenner.
Provincie:
Tag(s):