woensdag, 29. augustus 2012 - 14:37

Loos alarm door F-16's begeleid vliegtuig Schiphol

Schiphol

Woensdagmiddag is op Schiphol een toestel van de Spaanse vliegtuigmaatschappij Vueling onder begeleiding van twee F-16's geland op de Polderbaan.

In eerste instantie hield men er rekening mee dat de Airbus, met aan boord in totaal 183 personen, mogelijk gekaapt werd nadat men het radiocontact was verloren.

Rond 14.00 uur kreeg de luchtverkeersleiding geen contact met het uit Malaga afkomstige toestel dat op het punt stond om het Nederlands luchtruim binnen te vliegen richting Schiphol.

Twee F-16 straaljagers van vliegbasis Volkel hebben het toestel onderschept en zijn daarbij boven de Flevopolder door de geluidsbarrière gegaan wat zorgde voor een harde knal op de grond.

Vervolgens hebben de straaljagers het toestel gevolgd en richting Schiphol laten vliegen waar het rond 14.20 uur veilig is geland. Aan boord van het toestel was alles normaal. Er zou sprake zijn van miscommunicatie.

Standaardprocedure
'Wanneer het radiocontact tussen de piloot en de luchtverkeersleiding even wegvalt dan is het een standaardprocedure dat het toestel door twee F-16's wordt onderschept en begeleidt naar de luchthaven', meldt een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) tegenover BlikopNieuws.
Provincie:
Tag(s):