vrijdag, 6. januari 2012 - 10:45

LTO Noord roept veehouders met stalruimte op zich te melden

Ten Boer

LTO Noord roept melkveehouders in Groningen en omliggende provincies op om zich met spoed bij de organisatie te melden als ze beschikken over niet bezette stalruimte voor melkvee en jong vee.

Vanwege een zwakke dijk langs het Eemskanaal in de buurt van Ten Boer en Woltersum is vanmorgen vroeg een verplichte evacuatie aangekondigd. Veehouderijbedrijven in het gebied worden hierdoor wellicht nog vandaag geconfronteerd met evacuatie van hun vee.

Om hoeveel runderen en schapen het in totaal gaat en welke mogelijke andere diersoorten wordt op dit moment geïnventariseerd. Naar schatting gaat om meer dan tweeduizend melkkoeien en enkele honderden schapen. Veehouders die hun collega’s de helpende hand toe willen steken, worden verzocht te bellen met LTO Noord in Zwolle (informatiecentrum, 088 888 6644). Gevraagd wordt dan naar onder meer naar het UBN-nummer, de per direct beschikbare stalcapaciteit, de aanwezigheid van melkapparatuur en de gezondheidsstatus van het bedrijf.

Volgens voorzitter Hilbrand Sinnema van LTO Noord (provincie Groningen) is de situatie bij het Eemskanaal niet vergelijkbaar met die van gisteren nabij Tolbert. 'Alles is nu gericht op een snelle evacuatie. De getroffen bedrijven zullen schade oplopen, maar voorop staat nu om alle levende have naar een veilige plek te brengen. Er lijken voldoende transportmiddelen beschikbaar, nu de plaatsen nog waar het vee naar toe kan.'
Provincie:
Tag(s):