maandag, 19. november 2012 - 17:30

Man overleden door koolmonoxidevergiftiging

Amsterdam

In Amsterdam-West is maandagochtend een man dood aangetroffen in zijn woning aan de Kinkerstraat. 'De man is overleden als gevolg van koolmonoxidevergiftiging', meldt de brandweer maandag.

De brandweer werd door de politie gevraagd om te assisteren bij het openen van een deur van een woning. Eenmaal in de woning troffen zij de man aan. De koolmonoxide was vrijgekomen door een defecte keukengeiser.

Ook in bovengelegen woningen werden hoge concentraties koolmonoxide gemeten door de brandweer. Hier geldt, totdat de geisers en kachels zijn gecontroleerd en schoongemaakt, een stookverbod.

Koolmonoxide
Koolmonoxide is een zeer giftig gas dat ontstaat bij onvolledige ontbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Koolmonoxide ruikt of proeft niet en wordt 250 keer sneller opgenomen in het bloed dan zuurstof. Hierdoor krijgen vitale organen (hart, lever en hersenen) te weinig zuurstof.

Regelmatig onderhoud is cruciaal om het risico op koolmonoxide zo klein mogelijk te houden. De geiser, gaskachel en CV-installatie moeten ieder jaar door een erkend installateur worden gecontroleerd en schoongemaakt.

Er zijn koolmonoxidemelders op de markt die alarm slaan bij een hoge concentratie koolmonoxide. Gezien de gevaarlijke eigenschappen (kleur-, geur- en smaakloos) kan een melder een toegevoegde waarde hebben bij het herkennen van koolmonoxide.
Provincie:
Tag(s):