vrijdag, 3. februari 2012 - 10:52

Man verdacht van oplichting via internet

Kootstertille

Een 52 jarige inwoner van Kootstertille is woensdag 1 februari aangehouden op verdenking van oplichting. Dit meldt de politie Fryslân vrijdag.

Naar aanleiding van een aantal aangiftes bleek uit onderzoek dat de 52-jarige op zijn bankrekening diverse bedragen gestort had gekregen. Deze bedragen werden in de afgelopen maanden overgemaakt door dames die zich hadden in laten schrijven bij een datingbureau. De dames kregen voor hen aantrekkelijke mails en foto's en werden via zielige verhalen bewogen tot het storten van geldbedragen. Deze verhalen gingen over zieke kinderen en het ontbreken van geld voor eten.

De 52-jarige inwoner verklaarde dat hij via internet in contact was gekomen met een Nigeriaanse jongedame en dat hij deze dame als zijn vriendin beschouwde. Hij had haar echter nog nooit in levende lijve ontmoet. Toch werd hem een rooskleurige toekomst in het vooruitzicht gesteld. Deze vriendin zou in Nigeria een weeshuis runnen en zijn rekeningnummer kon gebruikt worden om ‘donaties’ op te storten.

De feitelijke contacten met de dames van de datingsite gingen via Nigeria en zodra er geld op de rekening van de 52-jarige was gestort kreeg hij het verzoek van zijn vriendin om het geld te pinnen en over te maken ten behoeve van het ‘weeshuis’. Hij heeft daarbij een paar duizend euro overgemaakt naar Nigeria.

De 52-jarige is verhoord op het politiebureau en er werd proces-verbaal opgemaakt. Vastgesteld kan worden dat de verdachte is misbruikt door een criminele, vermoedelijk Nigeriaanse, internetbende. Na verhoor werd de man heengezonden. Zijn financiële bewindvoerder is in kennis gesteld.
Provincie:
Tag(s):