donderdag, 19. januari 2012 - 20:19

Man veroordeeld voor uitlatingen over Joden

Amsterdam

De rechtbank in Amsterdam heeft een 52-jarige man uit Amsterdam donderdag veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur en een gevangenisstraf van 2 weken voorwaardelijk.

Het OM had een werkstraf van 120 uur geëist waarvan 40 voorwaardelijk en is tevreden met de uitspraak.

De 52-jarige man stuurde gedurende langere tijd e-mails met antisemitische teksten naar een groot aantal ontvangers waaronder Tweede Kamerleden en journalisten. Ook wethouder Asscher kreeg mailtjes.

De officier van justitie vond dat de mails geen enkele bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat. Bij de inhoudelijke behandeling, waar de verdachte overigens niet aanwezig was, noemde ze zijn mails schadelijk voor de maatschappij. "Als dit soort teksten keer op keer de wereld ingaan, is dat gevaarlijk."

De Amsterdammer wilde het maatschappelijk debat op gang brengen, zo staat het in zijn verklaring bij de politie. Hij had niets tegen Joden, maar wilde provoceren en choqueren. Hij vond niet dat hij zich schuldig had gemaakt aan discriminatie, belediging en opruiing. De rechtbank denkt daar dus anders over en veroordeelde naast een werkstraf ook tot een vergoeding van 250 euro voor één van de slachtoffers.
Provincie:
Tag(s):