vrijdag, 10. augustus 2012 - 14:16

Marine ruimt mijn op vaarroute Westerschelde

Vlissingen

Een mijnenjager van de Koninklijke Marine heeft vrijdagochtend in de Wielingen, de zeer druk bevaren westelijke hoofdgeul naar de Westerschelde, een zware zeemijn tot ontploffing gebracht. Dit heeft het ministerie van Defensie vrijdag laten weten.

De mijn vormde een direct gevaar voor de scheepvaart. Donderdagavond kwam bij de marine het bericht binnen dat een visserskotter een mijnachtig object had opgevist en weer overboord had geplaatst.

De mijnenjager Hr. Ms. Willemstad zette direct koers naar de locatie, om het explosief op te sporen. Met de sonar werd deze vanochtend gevonden en geïdentificeerd. Het betrof een Duitse invloedsmijn van het type GC, een van de beruchtste mijnen van uit de Tweede Wereldoorlog.


“Deze mijn is niet alleen voorzien van een akoestische en magnetische ontsteking, maar ook van boobytraps. Dus een direct gevaar voor de scheepvaart in deze drukbevaren route”, legt de commandant, luitenant-ter-zee 1 Michel Woltman, uit.

Marineduikers hebben na identificatie een explosieve lading op de mijn geplaatst, waarna deze gecontroleerd tot ontploffing is gebracht. Vanaf maandag gaat Hr. Ms. Willemstad met het mijnenbestrijdingflottielje van de NAVO op mijnen jagen op de Noordzee.
Provincie:
Tag(s):