donderdag, 7. juni 2012 - 8:43

Mariniers oefenen terreurbestrijding in Arnhem

Arnhem

De Unit Interventie Mariniers, de antiterreureenheid van Defensie, traint donderdagavond in Winkelcentrum Kronenburg in Arnhem diverse procedures om een terroristische aanslag te beëindigen. Dit heeft het ministerie van Defensie laten weten.

De Unit Interventie Mariniers (UIM) is de specialistische eenheid van het Korps Mariniers voor inzet bij grootschalige en complexe terreurbestrijding in Nederland.

Voor deze nationale veiligheidstaak staat de UIM continu gereed voor inzet. Om de gehele keten van alarmering, inzetbaarheid, planning van een actie en uitvoering te doorlopen, vinden regelmatig oefeningen plaats.

Tot het werkterrein van de eenheid behoren vliegtuigen, schepen, boorplatformen, treinen en complexe gebouwen, zoals voetbalstadions, theaters of winkelcentra. Naast specialist in het zware interventie werk, heeft elk team binnen de UIM een eigen specialisme.

Zo zijn er klimteams voor urban climbing, duikteams en zogenoemde breach teams voor het forceren van toegang. De UIM, voorheen de Bijzondere Bijstandseenheid (BBE), werd in 1973 opgericht na het gijzelingsdrama tijdens de Olympische Spelen in München.

Juist afgelopen maandag, 4 juni 2012, hebben voormalige BBE-leden door Minister van Defensie Hans Hillen toegezegd gekregen dat ze alsnog een onderscheiding krijgen voor hun inzet tijdens de ontzetting van treinkaping 'de Punt' en de gijzeling van leerkrachten van een school in Bovensmilde in juni 1977.
Provincie:
Tag(s):