vrijdag, 20. april 2012 - 16:55

Martin Buber Plaquette voor Garri Kasparov

Kerkrade

De Martin Buber Plaquette wordt dit jaar toegekend aan Garri Kasparov. De uitreiking van de Plaquette zal op 16 november plaatsvinden in de Abdij Rolduc in Kerkrade. Dit is vrijdag bekend gemaakt tijdens de persconferentie van de Stichting Euriade, Eurode, gemeente Kerkrade en Herzogenrath.

Garri Kasparov ontvangt de Martin Buber Plaquette omdat hij en zijn Foundation zeer intensief betrokken zijn bij het wel en wee van kinderen en jeugdigen in het algemeen. Opvoeding, ontwikkeling en onderwijs zijn voor hen basisvoorwaarden die de voedingsbodem zijn en garant staan voor een verantwoord leven in een humane samenleving. Van groot belang zijn daarbij de ontdekking van het eigen-ik en de ontwikkeling van de eigenwaarde en de eigen persoonlijkheid, in het contact met de medemens.

Zelf is Kasparov hét voorbeeld voor een humane omgang met zijn ‚tegenstander’ aan het schaakbord. Want winnaar-zijn betekende en betekent voor hem, dat hij zich heeft kunnen vormen en ontwikkelen. Respect en een verstandige omgang met de ánder, de medemens, spelen daarbij een wezenlijk rol.

Het fenomeen „Schaken als lesstof op school“ zal ongetwijfeld er toe leiden, dat het omgaan met ‚vreugde-en-verdriet’ en met ‚verliezen-en-winnen’ en de creativiteit, van de jonge mens zich zullen ontwikkelen. Zo ook zullen de discipline, het verantwoordelijkheidsgevoel en het concentratievermogen zich positief kunnen ontwikkelen, zodat de jonge mens steeds weer opnieuw kan “scoren” en op die manier „meer mens“ kan worden, zoals Martin Buber dat ooit formuleerde.
Overigens is het mogelijk sinds februarie van dit jaar “schaken” als een officieel vak op scholen in te voeren. Dit is de verdienste van Kasparov!
Provincie:
Tag(s):