donderdag, 28. juni 2012 - 18:05

Media gebruik van tieners

Middelburg

Middelbare scholieren in Goes lijken niet erg geïnteresseerd in nieuws. Meer dan 4 op de tien van de ondervraagde tieners op het Goese Lyceum leest niet of nauwelijks een krant of een nieuws website.

Het Journaal op TV is populairder, daar kijkt nog 30% van de leerlingen elke dag naar het nieuws of TV, vooral naar het NOS Journaal.
Scholieren die wel de krant lezen, noemen meestal de PZC. Ook de Telegraaf wordt een aantal keren genoemd.

Niet verrassend is dat veel jongeren bezig zijn met hun mobiele telefoon en sociale netwerken. Alle jongeren hebben een mobiele telefoon, waarvan bijna driekwart aangeeft dat het een ‘smartphone’ betreft. 74% zit op Facebook. Interessant is het hoge gebruik van Twitter: 61% zegt Twitter te gebruiken. De meeste leerlingen volgen graag wat hun vrienden doen, maar ook wordt Twitter gebruikt om te lezen over sport, muziek en grappige weetjes.

Het onderzoek vond plaats onder 152 derde klassers op het Goese Lyceum, verspreid over het VMBO, HAVO, VWO en TTO (=Tweetalig VWO en Gymnasium).

Mediawetenschapper Anya Luscombe van de Roosevelt Academy university college in Middelburg legde de leerlingen een uitgebreide vragenlijst voor.
Dit onderzoek is een eerste beperkte stap in een breder project: de bedoeling is om het onderzoek nu uit te breiden naar andere scholen en vergelijkend onderzoek te doen onder jonge tieners in andere Europese landen.
Provincie:
Tag(s):