maandag, 4. juni 2012 - 10:22

Meer aanrijdingen op overwegen

Na een jarenlange daling is het aantal aanrijdingen op overwegen weer gestegen van 32 in 2010 naar 42 in 2011. In 2012 hebben er al 18 aanrijdingen plaatsgevonden en zijn er al 7 doden te betreuren. ProRail start deze week een overwegcampagne om extra aandacht te vragen voor de overweg.

Techniek om overwegen te beveiligen is essentieel. Veilig gedrag van weggebruikers is minstens zo belangrijk. Waar jongeren de signalen op overwegen vaak negeren, raken ouderen soms in paniek. Vandaag organiseert Veilig Verkeer Nederland samen met ProRail een scootmobieltraining in Hardinxveld-Giessendam. Ouderen oefenen samen met BOA’s van ProRail het oversteken en de belangrijkste aandachtspunten op overwegen worden toegelicht. Ook roept ProRail medeweggebruikers op om ouderen een handje te helpen bij het oversteken van de overweg.

De 3 gedragsregels bij een spoorwegovergang

Hoewel de meeste weggebruikers weten hoe ze een overweg moeten oversteken, zet ProRail de top 3 regels nog een keer op een rijtje.

Wacht bij de stopstreep als de bellen rinkelen, de rode lichten gaan knipperen en de bomen omlaag gaan.
Steek over als de rode lichten zijn gedoofd, de bomen omhoog zijn en de bel niet meer rinkelt.
Keer nooit om als de bellen gaan rinkelen op de overweg. Steek gewoon over.

Overwegcampagne

ProRail vraagt deze week op verschillende manieren aandacht voor de overweg. Vandaag is er een scootmobieltraining in Hardinxveld-Giessendam, zijn er radiospots te horen, posters te zien, op 8 juni wordt de prijs uitgereikt voor het leukste wachtidee en op 5 en 8 juni zijn er gastlessen op basisscholen.

Cijfers

Hoewel het aantal slachtoffers en gewonden over de laatste tien jaar flink zijn gedaald, ziet ProRail in 2011 weer een stijging van het aantal aanrijdingen. In 2010 waren er 32 aanrijdingen met 8 dodelijke slachtoffers. In 2011 kwamen nog 9 mensen om het leven bij 42 aanrijdingen. In 2012 hebben er tot nu toe 18 aanrijdingen plaatsgevonden waarbij 7 doden zijn te betreuren.
Provincie:
Tag(s):