maandag, 29. oktober 2012 - 19:53

Meer gezinnen dakloos door onder andere crisis

Hilversum

De daklozenopvang slaat alarm nu steeds meer gezinnen dakloos raken en er bijna geen mogelijkheid tot noodopvang meer is.

Meer en meer gezinnen raken dakloos door de aanhoudende crisis. De Federatie Opvangs meldt in Een Vandaag dat in heel 2011 ruim 9.000 kinderen in een van de 1.200 opvangvoorzieningen en opvanghuizen voor vrouwen zaten. In de daklozenopvang waren het er 3.000. Een toename van 16% ten opzichte van het jaar ervoor (2591) en zelfs een derde ten opzichte van 2009 (2175).

Aantal gevallen blijft toenemen
Op dit moment zitten zeker 2.000 kinderen noodgedwongen in een opvang. De Federatie Opvang zegt in de uitzending dat het aantal blijft toenemen en slaat alarm. Volgens de opvangfederatie gaat het om de ‘nieuwe sociaaleconomisch daklozen', een groep die ze normaal nooit zagen.

Uit een rondgang van EenVandaag onder opvangcentra voor dak-en thuislozen, blijkt dat er vaak geen plek meer is om complete gezinnen een dak boven het hoofd te bieden. De gezinnen die wel in een opvang komen, zitten er vaak voor lange tijd. Volgens de opvangcentra zijn de crisis, financiële schulden en de strengere regels rond huisuitzetting de oorzaken van het leed.

Eerder ingrijpen
De Federatie Opvang pleit dat gemeentelijke instanties eerder kunnen ingrijpen om dakloosheid te voorkomen. Ook wil de Federatie dat de wachttijden voor bijstand en eventuele regelingen voor ondersteuning worden afgeschaft. Eenmaal dakloos zijn de kosten van herstel vaak veel hoger, zegt de koepel.
Provincie:
Tag(s):