donderdag, 19. januari 2012 - 10:22

Meer ongevallen door bellen of chatten op de fiets

Den Haag

Het aantal fietsongevallen met jonge kinderen is in de afgelopen vijf jaar flink gestegen. Opvallend is dat de stijging mede oorzaak is van het bellen, gamen of chatten op de fiets.

Hierdoor worden jongeren te veel afgeleid van verkeersdeelname. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Consument en Veiligheid.

Jaarlijks vinden naar schatting 2.000 ziekenhuisopnamen plaats bij jonge verkeersslachtoffertjes tot en met 12 jaar. Ruim de helft van deze kinderen kreeg het ongeval met de fiets. Het meest opvallend zijn de stijgingen in de leeftijden dat kinderen leren fietsen en met de fiets naar school gaan respectievelijk 34 procent (0-4 jarigen) en 35 procent (9-12 jarigen).

Kinderen worden het vaakst in het ziekenhuis opgenomen in verband met letsel aan hoofd of hals, zoals een hersenschudding (20 procent) en ander schedel/ hersenletsel (13 procent).

Ook bij de jaarlijks 20 verkeersdoden in deze leeftijdsgroep zijn fietsongevallen in de meerderheid geweest, hoewel het aantal dodelijke ongevallen in deze periode met bijna een derde daalde. De helft van de kinderen is overleden aan traumatisch hersenletsel.

De Spoedeisende hulpafdelingen van ziekenhuizen behandelden in deze periode jaarlijks 17 duizend kinderen tot en met 12 jaar na een verkeersongeval. Hiervan zaten er 14 duizend op de fiets, 1.100 van hen was voetganger en 950 kinderen werden tijdens het ongeval vervoerd in de auto.
Eenzijdige fietsongevallen, waarbij geen andere verkeersdeelnemer is betrokken, zijn goed voor 81 procent van het aantal fietsongevallen. Ook hier loopt één op de vijf slachtoffertjes letsel op aan hoofd en hals.
Provincie:
Tag(s):