donderdag, 5. april 2012 - 12:38

Meest gezochte crimineel uit Verenigd Koninkrijk in Amsterdam opgepakt

Amsterdam

Een arrestatieteam van de politie Amsterdam heeft woensdagavond rond 23.30 uur in een woning in Amsterdam-Zuidoost, de 26-jarige Kirk B. uit Liverpool aangehouden. Deze voortvluchtige man is door de Woolwich Crown Court (bij verstek) veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

De afgelopen drie weken heeft de Amsterdamse recherche in nauwe samenwerking met de Britse politie intensief jacht gemaakt op de meest gezochte crimineel uit het Verenigd Koninkrijk. De Britse autoriteiten hadden om zijn aanhouding en uitlevering gevraagd toen het vermoeden ontstond dat hij zich in Nederland bevond.

Zware jongens
De rechtbank heeft hem veroordeeld als opdrachtgever aan het toebrengen van letsel aan mensen en schade aan gebouwen met vuurwapens en handgranaten. Ruim een jaar geleden werd hij samen met vijf andere leiders van een criminele organisatie aangehouden. In juli 2011 is hij tijdens transport van de gevangenis naar de rechtbank (samen met een partner) met geweld bevrijd. De bus van het gevangenentransport werd klemgereden door twee auto's. De chauffeurs werden bedreigd met vuurwapens. De partner, Tony D., een man van 25 jaar, werd op 9 maart in Goes aangehouden. Beiden stonden aan het hoofd van een beruchte criminele organisatie in Liverpool.

Kirk B werd aangehouden na wekenlang speurwerk. Bij de aanhouding waren ook Britse politiemensen aanwezig.

Ook oom Kirk opgepakt
Na de aanhouding van Kirk is door rechercheurs van Bureau Zware Criminaliteit ook zijn oom Raymond B. aangehouden. Deze arrestatie vond plaats rond 01.10 uur donderdagochtend vroeg in het centrum van Amsterdam. De Britse autoriteiten hadden om zijn aanhouding gevraagd omdat hij wordt verdacht van het bezit van crack cocaïne voor de verkoop.

De laatste 3 jaar werken de Amsterdamse recherche en leden van de SOCA samen om vooral voortvluchtige Britse criminelen op te sporen die zich in Amsterdam of omgeving ophouden. Daarnaast halen wij Britse criminelen uit de anonimiteit. Zo zorgt de politie ervoor dat Amsterdam minder aantrekkelijk wordt voor buitenlandse criminelen. De internationale samenwerking vind plaats binnen een Joint InvestigationTeam.
Provincie:
Tag(s):