woensdag, 22. februari 2012 - 11:50 Update: 08-07-2014 0:29

Meeste geteste auto's halen vijf sterren

Het merendeel van de auto’s haalt, ondanks de verscherpte veiligheidseisen 2012, weer vijf sterren in de EuroNCAP test.

Onder meer de Honda Civic, Ford Focus, Volvo V60 en Mercedes-Benz M-Klasse weten de strengere testeisen te weerstaan en verdienen de maximale vijf sterren. Slechts één auto voldoet niet; de Jeep Compass behaalt slechts twee sterren in de test.

De Jeep Compass blijkt niet aan de verscherpte eisen te kunnen voldoen. Uit de test blijkt dat voetgangersvriendelijkheid bij de Jeep Compass nog verbeterd kan worden. De motorkap van de auto is grotendeels te hard waardoor voetgangers bij een aanrijding onnodig letsel op kunnen lopen. Bij simulatie van een zijdelingse klap tegen een boom of paal hebben ook de inzittenden een hoog risico op ernstig letsel.

Vanaf 2012 moet een auto minstens 60% van de punten op het onderdeel bescherming van voetgangers scoren om vijf sterren te halen. Acht auto’s die in 2011 al getest waren zijn herberekend volgens de 2012 eisen. De BMW 1-serie, BMW X1, Ford Focus, Ford Ranger, Mercedes M-klasse, Nissan Leaf, Subaru XV en Volvo V60 scoren hierbij nog steeds vijf sterren. De verscherping van eisen is opgenomen om autofabrikanten aan te moedigen hun ontwerpen op dit punt verder te verbeteren.

EuroNCAP is een samenwerkingsverband van de ANWB en haar Europese zusterclubs met de Nederlandse , Britse, Zweedse, Duitse, Franse en Catalaanse overheid, de Europese Commissie en de Europese consumentenclubs.
Categorie:
Tag(s):