maandag, 30. april 2012 - 19:53

Meeste verkeersdoden vallen in avondspits

Hilversum

De avondspits blijkt het gevaarlijkste moment van de dag om de weg op te gaan. Juist dan is er twee keer zoveel kans een dodelijk ongeval te krijgen.

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde analyse van 3843 dodelijke verkeersongevallen sinds 2006 door RTL Nieuws.

Vooral tussen vijf en zes uur 's avonds gebeuren de meeste ongevallen op het Nederlandse wegennet. De weg waar de meeste dodelijke slachtoffers vallen, blijkt de provinciale N615 tussen Gemert en Lieshout. Per 10 kilometer weg vielen daar in zes jaar 12 verkeersdoden. Per 10 kilometer weg vielen daar in zes jaar 12 verkeersdoden, stelt RTL Nieuws.

In de analyse werd ook gekeken naar de 25 grootste gemeenten. In Ede bleken de meeste doden te vallen. Gecorrigeerd naar het aantal inwoners vallen daar meer dan zes keer zoveel doden.

Als het gaat om rijkswegen is het de A16, tussen afslag 's Gravendeel en knooppunt Klaverpolder, waar de meeste verkeersdoden vallen.

Volgens RTL zijn er ook duidelijke verschillen per vervoermiddel. Zo zijn juist fietsers in de ochtend en automobilisten juist in de avondspits verkeersslachtoffer.

Volgens hoogleraar transportbeleid aan de TU Delft Bert van Wee is de belangrijkste oorzaak vermoeidheid aan het einde van de werkdag waardoor dodelijke ongelukken plaatsvinden.
Provincie:
Tag(s):