maandag, 13. augustus 2012 - 11:32

Mega spooroperatie Groningen-Leeuwarden

Groningen

ProRail start samen met aannemer Strukton vanaf 18 augustus een mega operatie op het spoor tussen Groningen en Leeuwarden. Het treinverkeer wordt zestien dagen vervangen door busvervoer. Er wordt dan non stop gewerkt om in totaal 14,5 kilometer spoor te vernieuwen inclusief de aanpak van acht overwegen.

In overleg met vervoerder Arriva is bewust gekozen voor werken in de zomervakantie in Noord-Nederland want er zijn dan minder reizigers die overlast hebben. Aangezien ook spoorwerkers in die regio dan vakantie hebben, heeft aannemer Strukton personeel uit andere regio's gehaald.

Achter de hele vernieuwingsoperatie gaat een logistiek kunststuk schuil. Er zal straks 35.000 ton oude ballast (grind waar de dwarsliggers en sporen in liggen) worden afgevoerd en 35.000 ton nieuwe ballast nodig zijn. Het betekent dat het equivalent van het gewicht van 70.000 auto's moet worden vervoerd van en naar de werkplek. Dat gebeurt met behulp van schepen die vanuit Amsterdam nieuwe ballast aanvoeren waarna het per vrachtwagen en werktrein naar het spoorwerk wordt vervoerd. De oude ballast gaat voor verwerking naar Maarssen, eveneens per trein, vrachtwagen en schip.

De eerste week, van zaterdag 18 t/m vrijdag 24 augustus, ze Arriva bussen in tussen Groningen en Buitenpost en vice versa. De tweede week, van zaterdag 25 augustus t/m zondag 2 september, rijden er bussen tussen Buitenpost en Leeuwarden en vice versa. Zie voor meer informatie www.arriva.nl
Provincie:
Tag(s):