maandag, 6. augustus 2012 - 17:08

Megaklus station Zwolle op tijd geklaard

Zwolle

De sporen en perrons van station Zwolle zijn afgelopen weekend succesvol teruggeplaatst na de ingrijpende werkzaamheden van vorige week. 'Netjes op tijd konden de reizigers vanmorgen weer met de trein van en naar Zwolle reizen', meldt ProRail maandag.

Afgelopen week en twee aansluitende weekenden was station Zwolle het toneel van een flinke verbouwing. Waar nu de treinen weer rijden was een paar dagen geleden nog een groot gapend gat. Rond de tweehonderd man werkten er continu aan de sloop van de oude reizigerstunnel, een nieuwe, bredere tunnel en een vierde perron.

Dit alles onder toeziend oog van vele Zwollenaars en geïnteresseerden die de verbouwing op de voet hebben gevolgd vanaf de tribunes op het station. Op deze tribune zijn circa 800 speciale ProRail zitkussentjes uitgedeeld en 320 liter gratis koffie uitgedeeld.

Uniek
Door de verbouwing was station Zwolle twee weekenden volledig gesloten voor treinverkeer. Uniek in de geschiedenis van de spoorwegen. NS had voor de treinreizigers busvervoer geregeld. Er werden vanaf verschillende stations rondom Zwolle zo’n 100 bussen ingezet om alle reizigers te vervoeren.

Daarnaast zijn er op verschillende stations versnaperingen uitgedeeld om de reis te veraangenamen. In totaal zijn er 2000 ijsjes en 10.000 blikjes drinken uitgedeeld.

Mijlpaal
De geslaagde werkzaamheden van de afgelopen tien dagen zijn een belangrijke mijlpaal in de stationsverbouwing die in 2010 is gestart. Ze vormen het fundament voor een beter spoorknooppunt Zwolle. Zo is de bouw van het vierde perron nodig voor de komst van de Hanzelijn die op 9 december 2012. Als de Hanzelijn in bedrijf is, zal het reizigersaantal op Zwolle verder toenemen en is extra perroncapaciteit nodig.

Het werk gaat door
De werkzaamheden in Zwolle waren in de zomervakantie omdat er dan minder mensen met de trein reizen. In het eerste weekend van de herfstvakantie, vanaf vrijdag 12 tot en met zondag 14 oktober, gaat station Zwolle nog een keer dicht om het nieuwe, vierde perron aan te sluiten. De nieuwe reizigerstunnel gaat eind 2014 open.
Provincie:
Tag(s):