woensdag, 14. november 2012 - 15:44

Meldkamers NO-Nederland testen calamiteit-overname 112-hulpverlening

Apeldoorn

De hulpverlening aan mensen die in Noord-Nederland dinsdagmiddag 13 november 112-belden, werd gedurende enige tijd niet verzorgd vanuit de Meldkamer Noord-Nederland in Drachten, maar vanuit het gebouw van de Meldkamer Oost-Nederland in Apeldoorn.

'Bellers van 112 werden te woord gestaan en de politie-, brandweer- en ambulancevoertuigen in het Noorden van het land werden aangestuurd vanuit de Veluwse plaats', meldt de politie woensdag.

Praktijktest
Het maakte allemaal deel uit van een voor Nederland unieke praktijktest waarbij centralisten die normaal in Drachten werken, tijdelijk opereerden vanuit de Meldkamer Oost-Nederland. Dat gebeurt in de praktijk wanneer de Meldkamer Noord-Nederland door een calamiteit tijdelijk niet kan worden gebruikt.

De praktijktest van dinsdagmiddag betekende dat een reanimatie, de aanhouding van twee winkeldieven in Groningen, de inzet van het Mobiel Medisch Team van het UMCG en tal van andere 112-hulpverleningen vanuit Apeldoorn werden afgehandeld, alsof de centralisten in Drachten aan het werk waren. Voor zover bekend is dat in Nederland niet eerder op deze schaal ten aanzien van 112 voorgekomen.

Backup
In de meldkamer in Drachten was tijdens de praktijktest overigens ook een volledige meldkamerbezetting aanwezig om bij onvoorziene omstandigheden direct alle 112-hulpverlening op de gewone manier waar te kunnen voortzetten.

Binnenkort wordt nog een praktijktest gehouden, maar dan neemt de Meldkamer Noord-Nederland de 112-hulpverlening in de regio’s Noord- en Oost-Gelderland en IJsselland over en komen centralisten uit Apeldoorn naar Drachten.

De geslaagde praktijktest betekent dat een extra zekerheid is ingebouwd in de continuïteit van de 112-hulpverlening aan de inwoners van Noord- en Oost Nederland.
Provincie:
Tag(s):