woensdag, 20. juni 2012 - 21:38

Meppel officieel JOGG-gemeente

Meppel

Gemeente Meppel is maandag 18 juni officieel JOGG-gemeente geworden. JOGG-ambassadeur Paul Rosenmöller overhandigde wethouder Myriam Jansen een JOGG-bord in het bijzijn van veel aanwezigen. De gemeente wil met alle belangrijke partijen een gezonde leefstijl onder jongeren bevorderen. De gemeente start de JOGG-aanpak in de wijken Koedijkslanden en Berggierslanden, waarbij vier thema’s centraal staan.

De bijeenkomst was goed bezocht door verschillende partijen en geïnteresseerden uit de wijk. Paul Rosenmöller lichtte de succesvolle aanpak toe. Wethouder Jansen gaf een vooruitblik op de aanpak in Meppel en riep de partijen op vooral samen op te trekken. “Overgewicht is een groeiend probleem onder jongeren. Als je door de jaren heen kijkt, zie je dat kinderen dikker worden. De JOGG-aanpak zetten we in om deze trend te doorbreken. Als we onze krachten bundelen met andere partijen, aanhaken bij initiatieven, kunnen we er samen voor zorgen dat er een omslag komt in de stijgende lijn van overgewicht onder kinderen en jongeren. Op school, op straat, in de supermarkt, maar ook thuis wordt het niet alleen leuker, maar ook makkelijker om gezonder te leven.”

De JOGG-aanpak richt zich op de wijken Koedijkslanden en Berggierslanden. Uit onderzoek blijkt dat 16,6% - 17,5% van de kinderen in deze wijk overgewicht heeft. Vier thema’s kwamen naar voren uit gesprekken met verschillende partijen in de wijk: het stimuleren van eten van groenten en fruit op Multifunctioneel Kindcentrum Het Palet, het stimuleren van gezond drinken in de wijk Koedijkslanden/Berggierslanden, beweegvriendelijke omgeving en het bevorderen van een gezonde leefstijl onder jongeren in de wijk. Tijdens de startbijeenkomst zijn veel ideeën verzameld voor deze thema’s.

JOGG staat voor een ‘beweging’ waarbij iedereen in de stad, dorp of wijk zich inzet om gezond eten en bewegen voor jongeren gemakkelijk te maken. Jongeren (0-19 jaar), hun ouders en hun omgeving staan hierbij centraal. Het is een lokale aanpak waarbij niet alleen ouders en gezondheidsprofessionals zich bezighouden met het bevorderen van gezond gewicht bij kinderen, maar bijvoorbeeld ook winkeliers, bedrijven scholen en de gemeente zelf.
Provincie:
Tag(s):