woensdag, 25. januari 2012 - 14:39

Militairen ontvangen Herinneringsmedaille Vredesoperaties

Ruim 150 militairen van de Koninklijke Marine, Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee krijgen vrijdag 27 januari 2012 de Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties uitgereikt.

Zij ontvangen deze voor hun deelname aan diverse militaire missies op de Balkan, in Afrika, Europa en Azië. Commandant der Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom, reikt de medailles uit. De ceremonie vindt plaats in Omnisport te Apeldoorn.

Onder de te decoreren militairen, bevinden zich 64 militairen van de Europese missie op de Balkan (EUFOR). Zij waren allen gelegerd op diverse locaties in Bosnië-Herzegovina. Vrijdag staat de laatste grote groep uit deze missie aangetreden. Per 19 november 2011 is het mandaat -waaronder al deze mensen zijn uitgezonden- beëindigd. Als taak had EUFOR: het toezien op de naleving van het verdrag van Dayton.

De overige militairen maakten deel uit van diverse missies waaraan Nederland een bijdrage levert. Ze waren uitgezonden naar Kosovo (KFOR en EULEX), Bosnië-Herzegovina (EUFOR), Irak (NTM-I), Congo (EUSEC), Burundi (SSR/Burundi), het Midden-Oosten (UNTSO) en Afghanistan (ISAF).

Naast de Herinneringsmedaille Vredesoperaties die aan alle aangetreden militairen zal worden uitgereikt, wordt aan luitenant-kolonel Willem-Jan van den Ham de ‘Army Commendation Medaille’ uitgereikt voor zijn werk op de Westelijke Jordaanoever, waar hij deelnam aan de missie United States Security Coordinator Dayton.

De Amerikaanse defensie-attaché in Den Haag, kolonel Jeffrey Stimson, zal deze medaille uitreiken.
Provincie:
Tag(s):