donderdag, 9. februari 2012 - 13:26

Miljoenenfraude met hypotheken

Lemmer

In een onderzoek naar fraude met hypotheken heeft het Openbaar Ministerie in Leeuwarden vijf personen aangehouden. Volgens het OM wordt het fraudebedrag geschat op een aantal miljoenen euro's.

De recherche van de regiopolitie Fryslân kwam de fraude op het spoor na een melding van een bank. Zij vermoedde dat de panden waar zij een hypotheek voor hadden verstrekt, werden onderverhuurd. Door middel van valse werkgeversverklaringen, salarisstroken en accountantsrapportages zijn vele hypotheken verstrekt voor onroerend goed in de provincie Friesland, waardoor de verdachten extra rendement konden maken door waardevermeerdering dan wel verhuur van het onderpand.

In totaal zijn vijf mensen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij de fraude. Drie verdachten, mannen van 69, 51 en 49 jaar, zijn inmiddels op vrije voeten gesteld. Zij blijven nog wel verdachten in het onderzoek. Twee verdachten, een 27-jarige vrouw en een 32-jarige man, beiden uit Uithoorn, zijn voorgeleid voor de rechter-commissaris en zitten nog vast.

Het Bureau Ontnemingswetgeving OM (BOOM) is momenteel bezig met beslag te leggen op crimineel vermogen. Inmiddels beslag gelegd op onroerend goed in Nederland en in het buitenland en op saldi van meerdere bankrekeningen in (o.a.) Curaçao en Oostenrijk. Ook zijn auto's en waardevolle voorwerpen in beslag genomen.
Provincie:
Tag(s):