maandag, 17. december 2012 - 8:19

Minder alcoholovertredingen na horecabezoek

Uit een onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu blijkt dat het aantal automobilisten dat tijdens weekenden met te veel drank op gaat rijden vorig jaar 2,4 procent bedroeg. Dat is evenveel als in 2011. Dit schrijft het AD maandag.

In vergelijking met 10 jaar geleden is het aantal alcoholovertreders zelfs gehalveerd. In 2002 had nog 4,1 procent van de automobilisten die in het weekend werden gecontroleerd te veel gedronken. Dit resultaat is onder meer bereikt door de BOB-campagnes.

Maar volgens het ministerie is er wel een verschil te zien binnen de groep alcoholovertreders. Het aantal mensen dat met te veel drank op uit horecagelegenheden kwam en achter het stuur ging zitten, daalde van 57 procent in 2008 naar 50 procent in 2011. Daarentegen steeg het aantal automobilisten dat na een bezoek aan familie of vrienden met te veel alcohol op aan het verkeer deelnam van 17 procent in 2008 naar 23 procent in 2011. Daarom gaat de BOB-campagne zich in de wintermaanden richten op de mensen die op visite gaan. Dat gebeurt onder meer met spotjes op televisie en radio, een website, borden langs de snelweg en posters. Die campagne begint maandag en loopt tot maart volgend jaar.

Rijden onder invloed is een van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Elk jaar weer blijkt dat bij 20 procent van de ongevallen alcohol in het spel is. Vorig jaar kwam dat neer op ongeveer 130 doden en 4000 gewonden, aldus het AD.
Provincie:
Tag(s):