donderdag, 5. april 2012 - 12:16 Update: 08-07-2014 0:53

Minder pinbetalingen bij nieuws over pinpasfraude

Amsterdam

Consumenten betalen minder vaak met hun pinpas op dagen wanneer er iets in het nieuws komt over fraude met betaalpassen. Dit blijkt uit recent onderzoek van DNB naar de invloed van krantenberichten over skimming op het gebruik van de pinpas in Nederland.

Skimming is een vorm van betaalpasfraude, waarbij criminelen de pinpas kopiëren en op een slinkse wijze de pincode bemachtigen, met als doel de achterliggende rekening te plunderen. De omvang van skimming in Nederland is de afgelopen jaren sterk toegenomen, van minder dan EUR 4 miljoen in 2005 tot EUR 39 miljoen in 2011. In eerste instantie werden de passen vooral gekopieerd bij geldautomaten, maar vanaf medio 2007 breidde de fraude zich uit naar ticket- en betaalautomaten.

Beter beveiligd door chippen
Sinds 1 januari 2012 is overal in Nederland het nieuwe pinnen ingevoerd, waarbij gepind wordt via de chip in plaats van de magneetstrip. Deze chip biedt een betere bescherming tegen fraude. Omdat in sommige landen nog altijd wel via de strip wordt gepind, zal deze niet gelijk van alle Nederlandse pinpassen verdwijnen. Dat betekent dus dat deze nog altijd afgelezen en gekopieerd kan worden, maar alleen wanneer de hele pinpas in de betaalautomaat moet worden gestoken.

In de winkels in Nederland is dit niet meer mogelijk, omdat de pinpas hier maar voor de helft moet worden ingestoken. Ook de geldautomaten zijn goed beveiligd.
Categorie:
Tag(s):