woensdag, 28. maart 2012 - 11:22

Minister biedt oplossing voor Westervoortsebrug

Arnhem

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) heeft maandag 26 maart bij de Westervoortsebrug bekend gemaakt dat zij met een oplossing komt voor de brug.

Daardoor kunnen brede landbouwvoertuigen gebruik blijven maken van de brug. De barriers – de 90 cm hoge afscherming aan weerskanten van de rijbaan – maken plaats voor een lage rand die de doorgang open houdt voor brede voertuigen. Rijkswaterstaat plaatst verkeerslichten waardoor deze landbouwvoertuigen over de brug geleid kunnen worden. De minister biedt en betaalt deze oplossing.

Minister Schultz: "De Westervoortsebrug was sinds de opknapbeurt door de geplaatste barriers te smal geworden voor landbouwvoertuigen. Daarnaast voelden veel automobilisten zich ook niet veilig op de brug. Aan die situatie maken we nu een einde. De gekozen oplossing garandeert een toegankelijke brug en een veilige en vlotte doorstroming voor alle verkeer."

Als wegbeheerders nemen de gemeenten Arnhem en Westervoort een verkeersbesluit voor de beperking van de aslast van het verkeer op de brug. Het beperken van de aslast voorkomt een overbelasting van de draagconstructie van de brug. Met een speciale ontheffing kan zwaar transport zoals vrachtwagencombinaties dan gebruik maken van de brug; ander zwaar vrachtverkeer rijdt via de A12 en de Pleijroute. Het (brede) landbouwverkeer en de lijnbus kunnen de Westervoortsebrug gewoon over.

De vervanging van de barriers door een lagere rand, de plaatsing van de verkeerslichten en de afkondiging van het verkeersbesluit vinden binnen één tot enkele maanden plaats. Zolang blijven de verkeersregelaars nog actief voor de begeleiding van het agrarisch verkeer.

Eind augustus 2011 heeft Rijkswaterstaat de Westervoortsebrug na de renovatie weer open gesteld voor het verkeer. De brug was daarbij voorzien van de barriers. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu / Rijkswaterstaat en de gemeenten Arnhem en Westervoort hebben met elkaar overlegd over een oplossing voor het landbouwverkeer. Burgemeester van Arnhem Pauline Krikke heeft een bemiddelende rol vervuld.
Provincie:
Tag(s):