maandag, 7. mei 2012 - 15:29

Minister Spies geeft startschot voor invoering Basisregistratie Personen

Den Haag

Twaalf "koplopergemeenten" stappen als eerste over op de nieuwe Basisregistratie Personen (BRP). 'Met de invoering van de BRP komt er één landelijke registratie met persoonsgegevens van de inwoners van Nederland en Nederlanders in het buitenland', meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag.

Het bijhouden en uitwisselen van gegevens wordt met de BRP sneller, eenvoudiger en goedkoper dan met de huidige Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Uiterlijk in 2016 werken alle 413 gemeenten met de nieuwe registratie.

Minister Spies (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft vandaag tijdens een werkbezoek in Valkenburg aan de Geul een intentieverklaring ondertekend met de twaalf gemeenten over hun overstap naar de nieuwe registratie. Zij deed dat ook namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

De twaalf koplopergemeenten zijn Alkmaar, Amstelveen, Bloemendaal, Capelle aan den IJssel, Haarlemmermeer, Hoogezand-Sappemeer, Leiderdorp, Noordenveld, Valkenburg aan de Geul, Waalwijk, Zoetermeer en Zoeterwoude.

Zij leveren een actieve bijdrage aan de ontwikkeling van de techniek en gaan vervolgens over op de nieuwe registratie. Hun ervaringen stellen alle andere gemeenten straks in staat om soepel en snel over te stappen.

Bij het ontwikkelen en invoeren van de BRP werkt het ministerie van BZK nauw samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING), de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) en het Agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR).
Provincie:
Tag(s):