donderdag, 5. juli 2012 - 9:26

Minister Verhagen: Solcon mag filterdienst voortzetten

Dronten

Internet provider Solcon mag de huidige opzet van haar filterdienst gewoon voortzetten. Minister Verhagen heeft in een speciale brief aan de provider meegedeeld dat volgens de nieuwe Telecommunicatiewet de dienst van Solcon geoorloofd is.

Medio mei ontstond in de Eerste kamer grote onduidelijkheid over dit onderdeel van de Telecommunicatiewet. In de discussie rond netneutraliteit gaat het over de openheid van internet en in hoeverre providers wel of niet bepaald internetverkeer mogen beïnvloeden. Solcon levert al jarenlang naast open internet ook een gefilterde variant onder de naam Gezinsvriendelijk Internet. Continuering van de filterdienst van Solcon leek even in gevaar door de manier waarop Solcon deze filtering toepast. Solcon vroeg de minister om een toelichting en kreeg daarop deze week antwoord via een speciale brief ondertekend door CDA-minister Maxime Verhagen.

Niet goedkoper
De minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie schrijft in deze brief dat de opzet van Solcon voldoet aan de nieuwe wet. Solcon filtert op verzoek van klanten ongewenste internetpagina's. In een toelichting op de nieuwe telecomwet staat vermeld dat de filtering niet door de provider zelf op netwerkniveau mag plaatsvinden. De klanten van Solcon kunnen echter zelf het filter aan- en uitzetten. Dat is voor de minister doorslaggevend om de filterdienst van Solcon volgens de nieuwe Telecommunicatiewet ook in de toekomst toe te blijven staan. Ook mag de filterdienst niet goedkoper zijn dan internet zonder filtering, maar ook dat is bij Solcon niet het geval.

Verhagen hierover aan Solcon: ,,Ik heb uit uw brief begrepen dat bij de door u geboden dienstverlening het de eindgebruiker is, en dus niet de provider, die zelfstandig het filter aan of uit kan zetten. Dat blijft onder de neutraliteitsbepaling toegestaan. Het is daarbij niet van belang of dit filter op de router en/of de pc, of op netwerkniveau geïnstalleerd is'', aldus Verhagen.

Eerste provider
Solcon is tevreden over de uitleg van Verhagen. Solcon-directeur Peter van der Vlies.,,We zijn blij dat de minister de onduidelijkheid heeft weggenomen en dat we onze filterdienst kunnen continueren. Onze klanten kunnen nu op deze manier tegen een gering bedrag deze filteroptie blijven gebruiken. De route naar open internet staat echter altijd open. De klant heeft in ieder geval gewonnen met deze uitspraak''.

Solcon bracht in 1996 als eerste internet provider in Nederland gefilterd internet op de markt. De opzet was destijds al dat klanten dit filter zelf aan en uit konden zetten. Ongeveer een kwart van de klanten van Solcon maakt gebruik van deze optie. Filtering bij Solcon is op alle internetverbindingen die de provider levert mogelijk, op ADSL, kabel en glasvezel.
Categorie:
Tag(s):