zaterdag, 15. december 2012 - 9:22

Minstens duizend kinderen thuis uit angst voor pesten op school

De Kinderombudsman Marc Dullaert meldt, op basis van uitgebreid onderzoek, dat er zeker zo'n 1.000 kinderen niet meer naar school gaan omdat ze daar zo gepest worden.

Het gaat om jongens en meisjes in het basis en voortgezet onderwijs die zo bang zijn voor het pesten dat ze soms weken of maanden thuisblijven. Dit meldt de Telegraaf zaterdag.

Dullaert startte afgelopen zomer een onderzoek naar thuiszitters. In heel Nederland gaan zeker vijfduizend kinderen om uiteenlopende redenen niet naar school. ""Uit gesprekken met betrokkenen blijkt dat minimaal een op de vijf kinderen grote angst heeft naar school te gaan omdat hij of zij daar wordt gepest", aldus de Kinderombudsman in de krant. "Dat zijn rampzalige en schokkende cijfers."

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) wil bekijken of scholen meer moeten doen aan pestproblemen. Veel scholen hebben wel een protocol tegen pesten, maar Dekker wil weten wat dat precies inhoudt. De Kinderombudsman vraagt zich af of de pestprotocollen concreet genoeg zijn om een veilige omgeving voor kinderen en jongeren te bieden. In het Kinderrechtenverdrag staat dat alle kinderen recht hebben op een veilige omgeving en dat ze moeten worden beschermd tegen discriminatie, dus ook tegen pesten. Vrijdagavond na afloop van de ministerraad zei ook vicepremier Asscher dat er meer moet worden gedaan tegen pesten. Protocollen alleen zijn volgens hem niet voldoende.

Dullaert gaat maandag praten met vertegenwoordigers van scholen, de Onderwijsinspectie, het ministerie van Onderwijs en pestdeskundigen.

Vorige maand pleegde de 20-jarige Tim Ribberink uit Tilligte zelfmoord. Hij liet in een afscheidsbrief aan zijn ouders lweten het pesten en treiteren beu te zijn. Afgelopen dinsdag sprong een 15-jarige meisje uit Staphorst voor de trein. Er wordt nog onderzocht of dat ook met pesten te maken heeft.
Provincie:
Tag(s):