dinsdag, 31. juli 2012 - 17:19

Misbruik naam politie door criminele virussen

Middelburg

De politie waarschuwt nogmaals voor criminele virussen die de naam politie misbruiken. Er bestaan virussen die proberen je geld te laten betalen om er vanaf te komen. Deze virussen - ook ransomware genoemd - kennen diverse variaties.

Een recent voorbeeld is een virus dat onder andere uit naam van het KLPD wordt verstuurd. Inmiddels zijn diverse meldingen bekend.
Het gaat om een virus dat de computer kaapt en je zogenaamd waarschuwt dat er verboden handelingen zijn verricht met je computer, zoals het versturen van spam of bekijken en downloaden van kinderporno. Het virus meldt dat je een geldbedrag moet betalen om van de versleuteling af te komen.

Op de site Waarschuwingsdienst.nl van het Nationaal Cyber Security Centrum(NCSC/Ministerie van VenJ) worden slachtoffers geïnformeerd over het virus en hoe te handelen om het kwijt te raken. Bovendien adviseert het NCSC om niet op het betalingsverzoek in te gaan. Belangrijkste advies: zorg dat je pc over een goede, actuele virusscanner beschikt. Op diezelfde site kun je je overigens ook gratis abonneren op waarschuwingen en artikelen met betrekking tot ransomware. De criminelen die achter dit soort virussen schuilen, zitten in de tussentijd niet stil. Nog slimmere virussen verschijnen, die het de slachtoffers nog moeilijker maken om van de ellende af te komen. Meer info hier op de site vanSecurity.nl.
Provincie:
Tag(s):