zaterdag, 3. november 2012 - 11:17

Misdrijven opgelost door aanhouding zeven tieners

Met de aanhouding van zeven minderjarigen verdachten uit Hoogezand, heeft de politie meerdere misdrijven opgelost. Het gaat om een gewelddadige straatroof en diefstallen in vereniging.

De zeven aangehouden verdachten zijn zes jongens en een meisje in de leeftijd van 14 en 17 jaar. Alle misdrijven werden in de maand augustus gepleegd. De verdachten hebben hun aandeel bekend.

Start van het onderzoek

Vrijdagavond 17 augustus, omstreeks 23.00 uur, kreeg de politie een melding van een gewelddadige beroving in het winkelcentrum aan De Hooge Meeren. Het bleek dat twee jongens en een meisje door een aantal jongens waren bedreigd met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. De overvallers eisten
geld. Toen ze dit niet kregen gingen zij er met een baseballcap en een zonnebril vandoor.

Onderzoek Roofcoördinatieteam

Het Roofcoördinatieteam van Hoogezand verrichtte direct uitgebreid onderzoek. De slachtoffers werden door de recherche gehoord. Deze informatie leverde al snel bruikbare informatie en signalementen van de drie straatrovers op. Een aantal dagen later werd een 15-jarige verdachte door de politie aangehouden voor de diefstal van een elektrische fiets. Hij bekende de diefstal en bekende ook de straatroof in het winkelcentrum. Het Roofcoördinatieteam kon daarop vijf jongens en een meisje aanhouden. Een aantal van de verdachten werden voor verder onderzoek ingesloten in het cellencomplexaan de Hooghoudtstraat. De jeugdige verdachten werden uitgebreid door rechercheurs verhoord.

Diefstal jassen

Bij deze verhoren bekenden ieder zijn aandeel in de straatroof en de diefstal van de elektrische fiets. Twee jongen uit de groep bekenden daarnaast ook verantwoordelijk te zijn voor meerdere diefstallen van jassen. De jassen werden gestolen uit de garderobe van een school in Hoogezand. Van de
diefstal van de jassen beschikte de politie over bewakingsbeelden. Toen het duo werd geconfronteerd met de beelden konden ze niets anders doen dan een bekentenis af te leggen.

Verdachten

De strafbare feiten werden in wisselende samenstellingen gepleegd. Alle verdachten werden na verhoor in afwachting van hun rechtszaak heengezonden.

Balletjespistolen

De recherche trof bij doorzoekingen in de woningen van de verdachten twee zogenaamde balletjespistolen aan. Dit zijn plastic replica's van echte vuurwapens. Ze lijken bedrieglijk echt en nauwelijks van echt te onderscheiden. De wapens werden in beslag genomen. Bezit van dergelijke wapens levert een misdrijf op.

Motief

Tijdens de politieverhoren gaven de meeste verdachten aan dat voornamelijk spanning en sterke invloed van *groepsgedrag* het motief was voor hun gedrag.De meeste verdachten waren al met politie en/of justitie in aanraking geweest.

Beslissing

Het onderzoek is volledig afgerond. De politie heeft dossier opgemaakt en opgestuurd naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie beslist wat met de verdachten gaat gebeuren.
Provincie:
Tag(s):