zaterdag, 2. juni 2012 - 9:22

Misschien toch geen forensentaks

De kans dat de reiskostenmaatregel, de zogenaamde forensentaks, nog doorgaat is heel erg klein geworden.

Een week na het afsluiten van het Lenteakkoord zouden vier van de vijf partijen al weer afzien van dit onderdeel van het akkoord: het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding. Dit schrijft de Volkskrant zaterdag.

Bronnen binnen de VVD hebben de Volkskrant laten weten dat de partij in haar conceptverkiezingsprogramma afstand neemt van deze maatregel uit het Lenteakkoord, maar zij voegen eraan toe dat er in het najaar nog tijd genoeg is om de begroting aan te passen.

Het CDA heeft in haar verkiezingsprogramma gekozen voor verlaging van het onbelaste deel van de reiskostenvergoeding in plaats van afschaffing van de vergoeding. En zowel de Christen Unie (CU) als GroenLinks wil de maatregel niet laten gelden voor treinreizigers. Een woordvoerder van de CU over het verkiezingsprogramma in de krant: 'Daarin zal de maatregel in ieder geval worden verzacht voor de openbaarvervoergebruiker' We onderzoeken nog of een beperkte vergoeding voor de automobilist kan blijven bestaan.'

Wat D'66 precies gaat doen is nog onduidelijk. D66-Kamerlid Wouter Koolmees zegt hierover in de Volkskrant: 'Wij hebben onze handtekening onder het Lenteakkoord gezet. Een alternatieve maatregel moet even veel opleveren; pijnlijk is het sowieso.'

Volgens het Lenteakkoord wordt per 1 januari 2013 de hele werkgeversvergoeding voor woon-werkverkeer opgeteld bij het brutoloon. Dat moet 1,3 miljard euro in de schatkist brengen.

De ANWB heeft berekend dat de gemiddelde forens er dan zeker 65 euro per maand op achteruit gaat. Volgens de organisatie wordt de forens daardoor onevenredig hard getroffen door de bezuinigingsplannen.
Provincie:
Tag(s):