dinsdag, 24. januari 2012 - 15:06 Update: 08-07-2014 0:54

MKB-voorzitter Biesheuvel: vakbondsplan sloopt banen

Den Haag

De ondernemingsorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW wijzen een strafheffing voor bedrijven met flexwerkers scherp van de hand. De FNV lanceert dit voorstel vandaag. Dergelijke heffingen vernietigen juist banen, zegt MKB-Nederland voorzitter Hans Biesheuvel.

De vakcentrale vindt dat werkgevers meer WW-premie moeten betalen omdat een flexwerker een grotere ontslagkans heeft. Volgens Hans Biesheuvel zullen veel werknemers helemaal geen baan hebben als er geen flexcontracten bestaan. Dat zal juist voor méér ww-uitgaven zorgen.

Biesheuvel vindt dat flexwerk in Nederland 'goed geregeld is en zeker niet het predikaat wegwerpwerknemers verdient'. De vakbeweging heeft zelf aan de basis gestaan van de zorgvuldig opgebouwde vormgeving van flexwerk, te beginnen met het akkoord 'flex en zekerheid' midden jaren '90. 'Een deel van het Nederlandse werkgelegenheidssucces is er aan te danken'.

'Onze bedrijven hebben door hun flexibele schil altijd snel en verstandig kunnen inspelen op scherpe en onverwachte veranderingen in hun concurrentiepositie. Dat heeft veel saneringen en groot verlies van banen voorkomen,' aldus Biesheuvel. Voorbeeld is de diepe crisis van 2008-2009, toen het Nederlandse banenverlies beperkt bleef.

Hij wijst erop dat veel ondernemers ook kiezen voor de 'flexibele schil' omdat de kosten van het ontslagrecht in Nederland nog altijd hoog zijn. Die hoge ontslagkosten zijn bovendien ook een drempel om vooral oudere en langdurig werklozen in dienst te nemen. 'Het is en blijft jammer dat de vakbonden het ontslagrecht consequent niet willen bespreken,' aldus de MKB-voorzitter.
Categorie:
Tag(s):