donderdag, 26. januari 2012 - 18:40

Moeder en gemeente Utrecht niet gestraft voor verdrinking twee kinderen

Arnhem

Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem gaat de vrouw die in november 2011 was betrokken bij een ongeval aan de Keulsekade in Utrecht, niet vervolgen.

Haar auto raakte te water, waarbij haar twee kinderen om het leven kwamen. Uit onderzoek blijkt dat er geen enkele aanwijzing is dat de vrouw strafrechtelijk verantwoordelijk gehouden kan worden voor het ongeval.

De vrouw had op 2 november haar auto geparkeerd aan de Keulsekade in Utrecht. Toen ze uitstapte zag zij dat de auto niet helemaal naar haar wens was geparkeerd. Vervolgens stapte ze weer in om de auto te verzetten. Hierbij drukte ze echter op het gaspedaal in plaats van op de rem. De auto schoot hierdoor naar voren en kwam met een groot deel over de kaderand te hangen. De bestuurster probeerde de auto nog tegen te houden maar kon niet voorkomen dat de auto met daarin haar twee kinderen te water raakte. Ook de vrouw zelf raakte te water. De bestuurster was door omstanders uit het water gehaald. Hulpdiensten wisten de kinderen uit de auto te bevrijden, maar beide kinderen zijn later overleden.

Op verzoek van de hoofdofficier van het OM in Utrecht is het politieonderzoek geleid door het OM in Arnhem . De politie is direct na het gebeurde een feitenonderzoek gestart om te achterhalen wat er exact gebeurd was. Er is niet gebleken dat er sprake is van grove of aanmerkelijke schuld. Daardoor is er geen sprake van dood door schuld en zijn er geen gronden om de vrouw strafrechtelijk te vervolgen.

De politie heeft in deze zaak ook onderzoek gedaan naar de rol van de gemeente Utrecht als wegbeheerder. Uit het onderzoek is gebleken dat er ten aanzien van de gemeente geen sprake is van grove of aanmerkelijke schuld. De inrichting van de kade wijkt niet af van de inrichting van kades zoals die elders in Utrecht en ook in andere steden te vinden zijn. Het OM concludeert daaruit dat er geen aanleiding is om uitgebreider onderzoek te doen naar de eventuele strafrechtelijke aansprakelijkheid van de gemeente Utrecht.
Provincie:
Tag(s):