maandag, 5. november 2012 - 10:05

MRSA-bacterie op Intensive Care ziekenhuis Tjongerschans Heerenveen

Heerenveen

Bij een patiënt van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen is zondag een besmetting vastgesteld met de MRSA-bacterie. De Intensive Care (IC) en Coronary Care Unit (CCU) zijn tot nader order gesloten. Er is een groot contactonderzoek in gang gezet onder medewerkers en medepatiënten.

Het ziekenhuis hoopt zo spoedig mogelijk verdere verspreiding te kunnen uitsluiten, waarna de desbetreffende afdelingen weer zullen worden opengesteld. De veiligheid van patiënten staat voor de Tjongerschans voorop en daarom is voor deze preventieve maatregelen gekozen.

Bij de omgang met MRSA hanteert de Tjongerschans protocollen die voor alle Nederlandse ziekenhuizen gelden.

Het ziekenhuis heeft afspraken met nabijgelegen ziekenhuizen (Drachten, Sneek, Leeuwarden) en de ambulancedienst gemaakt om nieuwe patiënten van IC en CCU onder te brengen. In het uiterste geval is het mogelijk dat operaties moeten worden afgezegd.

MRSA is een in beginsel onschuldige bacterie die op de huid voorkomt. De bacterie is ongevoelig voor gangbare antibiotica. Bij gezonde mensen veroorzaakt de bacterie in de meeste gevallen geen infectie. Bij mensen met een verminderde weerstand kan MRSA infecties veroorzaken.
Provincie:
Tag(s):