vrijdag, 23. maart 2012 - 17:11

Mysterieuze knal gemeentehuis Diever

Diever

Vrijdagmiddag werden de medewerkers van de gemeente Westerveld die in het gemeentehuis in het Drentse Diever aan het werk waren opgeschrikt door een knal, en een deel voelde een trilling in de vloer. Dit heeft de gemeente Westerveld vrijdag bekendgemaakt.

Op aanwijzen van de brandweer werd het gemeentehuis ontruimd. Een aantal ingenieurs en bouwkundig adviseurs onderzochten vervolgens vloeren en wanden. Medewerkers vergeleken het geluid en het gevoel met het ontstaan van een scheur in een ijsvloer.

Er was ook inderdaad sprake van scheurvorming, alleen dan horizontaal. De betonvloer en de afdekvloer liggen nu op een plek los van elkaar. Dit hoeft niet gerepareerd te worden.

Op de betonvloer van 25 tot 32 centimeter dikte ligt een afwerkvloer van een gipsachtig materiaal. Door de dikke betonvloer lopen leidingen die voor het verwarmen en koelen van de ruimtes zorgen. Door de leidingen stroomt warm dan wel koud water.

Beton en de afwerkvloer reageren anders op temperatuurverschillen, waardoor spanning tussen de twee lagen kan ontstaan. Vanmiddag is op een plek in het gemeentehuis een deel van de bovenvloer losgeschoten van de ondervloer. Dit losschieten veroorzaakte de knal en de trilling.

Het gemeentehuis, dat vrijdagmiddag dus werd gesloten is maandag 26 maart gewoon weer open.
Provincie:
Tag(s):