donderdag, 29. maart 2012 - 13:05

Nachtvluchten voor hoogtebestand omgezet naar dagvluchten

Rotterdam

Vanaf maandag 2 april hervat Aerodata de vluchten boven Rotterdam, die vorige week voor veel overlast zorgden. De vluchten zijn nodig om de hoogteverschillen in Rotterdam te meten.

In de nacht van 21 maart heeft een nachtvlucht plaatsgevonden. Deze veroorzaakte veel overlast in Rotterdam en buurgemeenten. Na overleg tussen de gemeente, DCMR en Aerodata is afgesproken dat de vluchten alleen nog uitgevoerd worden vanaf 7.30 uur ’s ochtends tot uiterlijk 21.00 uur ’s avonds zodat inwoners zo min mogelijk hinder ervaren.

Er zijn in totaal nog drie hele dagen vliegen nodig om heel Rotterdam op deze manier te scannen. Het vliegtuig vliegt in rechte banen over de stad. Deze banen liggen tweehonderd meter uit elkaar. Over het dichtbebouwde deel van de stad wordt kruislings gevlogen; van oost naar west en van noord naar zuid. Bij het aanvliegen komt het vliegtuig ook boven de randgemeenten van de stad.

Weersafhankelijk
De vluchten worden in principe hervat op maandag 2 april. De metingen zijn alleen mogelijk tijdens helder weer. Bij regen of laaghangende bewolking kan er niet gevlogen worden. Dan wordt het vluchtplan aangepast.

Hoogtebestand
De vluchten zijn nodig voor het hoogtebestand van Rotterdam. Dit is een bestand vergelijkbaar met de plattegrond van de stad, maar dan 3dimensionaal. Van alle objecten in de buitenruimte wordt de exacte hoogte gemeten. Het gaat niet alleen om gebouwen, maar ook om bomen en wegen. De afdeling Landmeten van Gemeentewerken maakt dit bestand.

Dit hoogtebestand is noodzakelijk om bijvoorbeeld maatregelen tegen klimaatverandering te kunnen nemen. Daarnaast is het van belang om wegverzakkingen in beeld te hebben en om te kunnen zien hoe regenwater wegstroomt. Ook gebruikt de gemeente het bestand voor stedelijke ontwerpplannen.
Provincie:
Tag(s):